Försvunnen

av Camilla Lagerqvist

FörsunnenHandlingen i denna bok utspelar sig på 1920- eller 1930-talet. Det handlar om Disa som är runt tolv år och som bor på barnhem. Hennes mamma försvann för sex år sedan och ingen vet vad som har hänt henne. Hennes pappa träffade en ny kvinna, Naima, och fick väldigt snabbt fyra barn med henne. Han verkar ha gett upp om att hitta Disas mamma. Disa har en morfar som kallas Ludde och som tillhör resandefolket eller tattare som elaka människor kallar honom. På somrarna bor Disa med Ludde och på vintrarna med sin pappa men myndigheterna tvångsomhändertog henne då de ansåg att hon inte får någon bra uppfostran på det sättet. Tillsammans med Ludde upplevde hon en frihet då de var på luffen och då Ludde ibland spelade dragspel vid olika festligheter och liknande. Ingen kunde spela som honom.

Boken börjar med att Disa väntar på att morfar ska komma och hälsa på henne som han brukar. Men han kommer inte och hon blir orolig, tänk om det hänt honom något!

Tillsammans med kompisarna Albin och Ville börjar Disa att leta efter sin morfar. Albin bor också på barnhemmet men har det lite bättre än de andra barnen eftersom barnhemmet styrs av hans farmor. Ville bor i byn med sina rika föräldrar i ett fint hus. En dag råkar han höra ett samtal med en man som letar efter tattare, den mannen kommer från Rasbiologiska institutet. Det var där som de mätte och kontrollerade människor som t.ex. samerna och zigenarna och skrev upp namn i listor. Detta institut har funnits på riktigt och ligger i Uppsala.

En riktigt spännande, historisk och otäck historia som är första delen i en ny serie. Serien heter Blodsvänner och kom 2017. Av samma författare finns även serien Svarta rosorna som handlar om Andra världskriget. Kan verkligen rekommendera denna om du gillar spänning och att få veta lite mer om hur det kunde gå till för människor som tillhörde resandefolket. Tyvärr märks det ibland även nuförtiden att människor med annan härkomst blir ifrågasatta. En viktig bok minst sagt…!

/Ulrika Tennberg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.