Den rätta vinnaren

av Emma Fäldt

Den rätta vinnarenDet finns mängder av böcker där huvudpersonerna spelar fotboll och det har genom åren dykt upp andra med både handboll och innebandy i handlingen. Böcker som handlar om tennis är inte så vanliga.

I författaren Emma Fäldts serie Fian får vi följa den unga flickan Fian som spelar tennis. I den första boken Den rätta vinnaren är Fian och hennes pappa på väg mot en tennistävling. Lite stressigt blir det då bilen krånglar, men de kommer i tid. Väl på plats får de reda på att en av lagets spelare har blivit sjuk och de har fått lämna walkover. Tre matcher är inplanerade och den första är redan förlorad på grund av sjukdom. Nu gäller det för den hetlevrade Carro och Fian att vinna sina matcher för att kunna gå vidare. Det lag som vinner kommer att få spela i Nordahlcupen. Carro har ibland svårt att tygla sitt temperament och kan kasta racket om det går fel ute på banan. Fian håller tummarna för att Carro inte ska få ett utbrott på banan, då hon vet hur det kan gå. Allt går väl och Carro vinner sin match. Därefter är det Fians tur att möta Sammy i motståndarlaget. Sammy har stått och retats med Fian under tiden Carro spelade sin match och menat på att Saga som Carro mötte inte spelade på topp då hon varit skadad. Den avgörande matchen mellan Fian och Sammy blir jämn. Fian skadar sig men hon vägrar ge upp då hon känner att hon har vinstchans. Hur kommer matchen att sluta? Är motståndaren ärlig eller fuskar hon…?

Man riktigt känner hur tennisbollen viner fram och tillbaka på banan och vet man inte hur man räknar poäng i tennis, så finns det längst bak i boken en förklaring på tennistermer! För en annan som är otroligt okunnig i denna sport, blev det genast enklare att förstå.

Boken har ett väldigt lätt språk och det finns mycket man kan prata kring när det gäller relationer och hur man ska bete sig i idrottens värld. Av farten blev det att jag även läste del 2 i serien, Den bästa spelaren, där Fian åker på tennisläger och återigen får möta Sammy. Bägge delarna är klart läsvärda och passar även dem som inte är intresserade av tennis eller sport över huvud taget!

Christina Viklund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.