Lögnernas träd

 av Frances Harding

Lögnernas trälogneras_tdcmyk_13089d är en av de bästa ungdomsböcker jag läst på länge. Historien utspelar i 1800-talets England då kvinnors värde i stort sett var obefintligt. Kvinnans uppgift var att sköta hemmet och se välvårdad ut. Huvudpersonen Faith är dock av segt virke. Hon har av sin far, pastorn och vetenskapsmannen Erasmus Sunderly, fått lära sig mycket om naturvetenskap och forskning och hon vägrar acceptera att inte tas på allvar bara för hon är flicka.

Efter en skandal flyr familjen till den ensligt belägna ön Vane. Tyvärr sprider sig ryktet och det dröjer inte länge förrän ryktet når den lilla ön. I deras packning, som innehåller mängder av vetenskapligt material som hennes far samlat på sig, finns en låda som pastorn är särskilt rädd om. Innehållet är okänt men får en avgörande betydelse för Faith och hennes familj.

Faith får förtroendet att hjälpa sin far att flytta lådan till en hemlig plats, en stor grotta i berget och kräver av henne att aldrig avslöja platsen för någon. Strax efter dör han oförklarligt. Öns präst bedömer hans dödsfall som ett självmord och vägrar att begrava honom på kyrkogården. Faith tror att han blev mördad och hon förstår att hon är den enda som kan ta reda på sanningen och ge sin far en anständig begravning och upprätta familjens heder.

Detta leder historien fram till en mycket spännande kapplöpning mot tiden där allt hänger på vad som finns i kofferten. I sin fars anteckningar har hon bland annat läst om ett märkligt träd som enbart kan växa i mörker och som livnär sig på lögner, därav bokens titel. För varje lögn du viskar till trädet får du en sanning tillbaka. Faith misstänker att den hemliga lådan innehåller en planta av lögnernas träd vilket också visar sig stämma. På trädet växer det små frukter och när man äter av dem försätts man i ett transliknande tillstånd där man ser olika visioner eller sammanhang. Med hjälp av frukterna försöker Faith ta reda på vem som orsakade hennes fars död.

Berättelsen är mycket spännande och Faith dras in i en härva av lögner och farliga händelser. Hon möter personer som inte drar sig för att döda för att bevara en hemlighet. Förutom att historien är otroligt magisk och dramatisk fylls man också av beundran för Faith. Hon lever i en tid där ingen tar hänsyn till hennes tankar och åsikter på grund av att hon är flicka. Hon beundrar sin far enormt men han är ganska kallsinnig och behandlar henne nedlåtande så även inför honom får hon kämpa för att kunna hävda sig. När slutet äntligen uppdagas och alla hemligheter avslöjas får hon ändå någon form av upprättelse.

Harriet Runevad

En tanke på “Lögnernas träd

  1. Jag tyckte om Lögnernas träd, men ännu bättre om en annan av hennes böcker, Gökungen. Den är lika fantasifull och vackert berättad men har även mer nyanser i personskildringen och kommer igång snabbare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.