Till morfar om du blir hungrig

Av Nicolas Jändel

Till morfar JändelHar precis läst ut en fin bok som handlar om döden och saknaden efter någon. Elliots dag börjar som vanligt och på eftermiddagen är han på fritids då morbror Johan kommer för att hämta honom.  Morbror Johan säger bara att något har hänt och att mamma väntar hemma. I bilen sitter kusin Karin och hon som i vanliga fall pratar på, säger nu ingenting. Väl hemma berättar mamma vad som har hänt. Morfar är död, han somnade in under natten och vaknade inte mer berättar hon. Hur kan det vara möjligt? De träffade ju morfar förra veckan. Elliot blir helt förskräckt och han vill bara bort från allting.

Elliot har många funderingar kring döden. När hans undulat blev skadad tog de den till veterinären men då kostnaden blev för hög, bestämdes det att undulaten inte skulle få fortsätta leva. Elliot undrar om de hade kunnat rädda morfar om de hade haft råd. Elliots mamma förklarar att det inte är samma sak med människor som med djur. Hon förklarar att alla kan få hjälp, om deras sjukdomar går att bota, men nu var morfar gammal och hans kropp orkade inte mer.

Förstående vuxna finns som fotbollstränaren Fernando som förklarar hur allt hänger ihop, den dagen då Elliots ben är helt sladdriga och inte orkar med fotbollsträningen. Huvudet och kroppen, hjärnan och hjärtat hänger ihop och är det så att hjärtat mår dåligt är det inte konstigt om inte kroppen orkar, men du kommer tillbaka till träningen när du känner att det är dags, säger Fernando. Elliot ser lite ljusare på saken och förstår varför mamma glömde soppåsen på biltaket och varför morbror Johan skar sig på kniven…

Beskrivningarna av hur sorgen känns görs på ett enkelt och bra sätt. Att vi alla upplever den olika och att det vissa dagar känns tungt. Att det är okej att känna glädje även om man är ledsen. Boken tar upp de vardagliga saker som sker efter att någon har gått bort: hur livet ändå fortsätter som vanligt när ingenting känns som vanligt, begravningen i kyrkan med kyrkkaffe efteråt, lägenheten som ska städas ut och vad man ska göra med alla saker. Boken passar bra som högläsning men även som en förberedelse för det som vi alla kommer att råka ut för: mista någon som vi håller av väldigt mycket.

Christina Viklund

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.