Dubbeldeckarna och fallet med skattkartan

Av Jörn Lier Horst

Dubbeldeckarna HorstDen populära norska deckarförfattaren skriver inte bara spännande böcker för vuxna, utan även för barn. Här har jag läst en lagom spännande bok för de upp till 9 år. En bra kapitelbok med många härliga bilder i färg som skapar läsglädje. Dubbeldeckarna består av kompisarna Tilde och Viktor och hunden Åtto, en äkta spårhund med en nos för mysterier. De driver en deckarbyrå i ett litet samhälle som heter Elvestad någonstans längs kusten i Norge.

En dag när de kommer till kontoret upptäcker de att det har varit inbrott hos dem. Hela kontoret är upp och ner och efter lite detektivarbete inser de att det saknas en tenntallrik, som de hittade genom ett annat uppdrag de hade fått för ett par dagar sedan. Den gamla tenntallriken visar sig komma från tiden då pirater härjade på haven för cirka 300 år sedan och denna tallrik kommer från den blodtörstiga piraten Timian Storm som höll till på Kaparön som ligger utanför Elvestad. Alla i trakten känner till historien om den ökände piraten som samlade ihop alla sina dyrbaraste saker han stulit och förvarade dem i en liten skattkista som han har grävt ner på en hemlig plats. Timian Storm gjorde en karta och det är många som har letat efter den, men ingen har hittat varken kartan eller skattkistan. Kan den kantstötta tenntallriken vara en ledtråd då det står Timian Storm på den…?

Tilde och Viktor tar kontakt med historikern Gunnar Gravdahl som har skrivit flera böcker om sjörövartiden och Gunnar tror på att tallriken är äkta. Det visar sig sedan att det är fler som är på jakt efter tenntallriken och att det finns två tenntallrikar! Vad betyder dessa tenntallrikar, vad vill damen med hatten och vad är det för mystiskt med sjörövarexperterna Barbara och Fredrik Busk?

I Norge har det kommit ut 17 delar i serien om Dubbeldeckarna! Kanske en norsk variant av vår Lasse-Majas detektivbyrå? I Sverige finns det utöver denna bok även Dubbeldeckarna och fallet med de mystiska stölderna. Klart läsvärd 🙂 Och i slutet av januari kommer det ytterligare två nya delar!

Christina Viklund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s