Det fina med Kerstin

Det fina med KerstinAv Helena Hedlund

Detta är första delen i en planerad trilogi och boken passar alldeles utmärkt som högläsning! Här lär vi känna Kerstin som är sju år och som älskar allt som glimmar och glittrar likt guld. Under sängen i hennes rum finns det en låda med 105 saker i guld!

Kanske är det för att hennes hår glittrar som guld i solskenet som gör att hon älskar guld. Fast bästa kompisen Fatima säger att det bara är orange och som alltid vill leka fast Kerstin inte alltid själv vill. Kerstin vill hellre gå till det tomma huset Nybygget och leka för sig själv. En dag i skolan hittar Kerstin en guldring på golvet ute i korridoren. Hon plockar upp den och stoppar den i fickan för att lägga i sin samling. Dagen därpå frågar fröken Lotten om någon har sett hennes vigselring som hon har tappat. Kerstin blir helt förskräckt och hon vet att hon borde räcka upp handen och säga att hon har hittat en ring. Men Kerstin får inte fram ett ljud och sen går dagarna och det är för sent att säga att hon har hittat ringen, då alla kommer tro att hon är en tjuv.

Helt plötsligt flyttar det in en familj i det tomma huset Nybygget. Det är Gunnar och hans mamma och Gunnar ska börja i Kerstins klass. Gunnar är en väldigt påhittig och snäll kille och Kerstin och Gunnar finner varandra snabbt. Men saker händer på vägen och hemligheter och lögner ställer till det bland kompisarna. Vid sju års ålder är det inte alltid så lätt att skilja på fantasi och verklighet. Det finns mycket man kan diskutera i boken, t.ex. vad som är rätt och fel, hur snabbt rykten sprids, att man inte alltid vill leka med någon utan att man hellre vill vara själv. Hur förklarar man det utan att det ska uppfattas fel?

Ser verkligen fram emot att få läsa mer om Kerstin! Del två i serien heter Att vara Kerstin och släpps preliminärt runt den 20 april.

Christina Viklund

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s