Mysteriet med hålet i väggen

Av Camilla Brinck

musse-helium-mysteriet-med-halet-i-vaggenVill man ha ett bra högläsningstips för barn i f-klass och kanske ända upp till årskurs 3 ska man läsa om tvillingmössen Musse och Helium och deras äventyr i första delen av fyra: Mysteriet med hålet i väggen! Med en gång kastas man in i ett spännande äventyr där vi får reda på att Musse och Helium föddes för ca 200 år sedan i Djurriket som var hotat av elaka jägare som kallas Duvjägare. De vill åt makten genom att stjäla den magiska Guldosten, för har man Guldosten har man även makten i Djurriket. Det är bara det att är man ond och har Guldosten, faller det ett mörker över Djurriket. Men är man god är allt frid och fröjd i Djurriket. Vi får reda på att Musses och Heliums föräldrar var kung och drottning i Djurriket vid denna tid, vilket innebär att Musse och Helium är prins och prinsessa! Duvjägarna har en elak plan att de ska kidnappa tvillingmössen för att sedan kunna komma åt Guldosten via ett byte: ost mot barn… Detta får kungen och drottningen reda på och för att skydda sina barn väljer de att radera deras minnen och skicka dem till den värld vi lever i: Människovärlden!

I Människovärlden hamnar Musse och Helium i vardagsrummet under soffan hemma hos Camilla. Musse och Helium har ingen aning om var de kommer ifrån eller varför de har hamnat där de har hamnat. Camilla visar sig vara en snäll människa som först blir väldigt förvånad över att mössen kan prata och att de förstår varandra! Men när all uppståndelse har lagt sig och de lär känna varandra, rullar vardagen på i stilla lunk tills allt förändras en dag… En dag när mössen leker kurragömma så har det plötsligt dykt upp en mörk fläck på väggen under byrån. Det visar sig vara ett hål i väggen! Förskräckta undrar de vad det är och tar sig en närmre titt och sugs in i det svarta hålet. Det visar sig vara en passage mellan Människovärlden och Djurriket, vilket de får förklarat för sig sedan. Den första varelse de träffar på i Djurriket är varulven Ta-Ta som har väntat på Musse och Helium i lite över 202 år. Det är nu äventyret börjar och då har vi inte kommit långt i boken! Sakta men säkert får tvillingmössen reda på mer om var de kommer ifrån, vilka de är och vad deras uppdrag i Djurriket är…

Det är magiskt och spännande och vi får träffa på en massa underliga varelser i Djurriket som är färggrannt illustrerade i boken. Vill man sedan veta mer om Musse och Helium har de en egen hemsida: Musse och Helium och de finns även på Youtube. Arbetar man som lärare finns det lärarhandledningar och bildspel att ladda ner via hemsidan.

Christina Viklund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.