Tomtarna på femte våningen

av Francesca Cavallo

Såhär i adventstid känns det bra att tipsa om en trivsam julbok. Boken heter Tomtarna på femte våningen och är skriven av Francesca Cavallo. Det är en traditionell julberättelse samtidigt som den tar upp problem som ensamhet och utanförskap vilket känns särskilt aktuellt i pandemitider.  

De två mammorna Isabella och Dominique flyttar med sina tre barn Manuel, Camila och Shonda till staden R och till lägenheten på Rymliga skorstensvägen 10. De har flytt från ett land där de riskerat att hamna i fängelse och ser nu fram emot att få bo på en plats där alla är vänliga och behandlar varandra lika oavsett vem man är eller hur man ser ut.  

Stadens borgmästare, Herr Trist, berättar för familjen att det alltid är lugnt och trevligt i staden och att man kan känna sig säker där. De två mammorna känner sig glada och försöker att lära känna sina grannar men konstigt nog är det ingen som verkar vilja umgås. Faktiskt är det så att verkar alla vara rädda för det som är nytt och okänt. 

Ingen vågar hitta på något som kan störa ordningen. Borgmästaren verkar tycka att det bästa är om alla håller sig hemma. Men för barnen i staden R är detta inte lika självklart. De gillar att umgås och har en egen kodad kanal. Dagen innan julafton får de tre nyinflyttade barnen ett brev av självaste jultomten. De får i uppdrag att tillsammans med några tomtenissar hjälpa tomten att slå in över 200 000 paket. Men de förstår snabbt de att de behöver mer hjälp för det är väldigt ont om tid. Därför tar de kontakt med stadens barn och tillsammans gör de verkligen allt de kan för att hinna lösa julklappsproblemen. För om de inte hinner slå in julklapparna i tid blir barnen i staden utan julklappar, vilken katastrof….. 

Men invånarna i staden märker att något ovanligt händer hemma hos den nyinflyttade familjen och det gör dem rädda och oroliga, i vanliga fall händer det ju aldrig något i staden R. Men nu blir det en spännande tomtejakt. Ska barnen och nissarna hinna slå in alla julklapparna och kommer det att bli det en fridefull jul i staden R.  

Jag gillade berättelsen om tomtarna på femte våningen. Den påminner oss om hur viktigt det är med vänner och att ingen ska behöva känna sig ensam, särskilt inte när det är jul. 

Harriet Runevad

En tanke på “Tomtarna på femte våningen

  1. Ping: Tomtarna på femte våningen av Francesca Cavallo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.