Mysteriet med guldskatten

av Anna Ihrén 

Anna Ihrén är deckarförfattare och har tidigare skrivit flera deckare för vuxna. Nu kommer den första delen i John & Stellas detektivbyrå, hennes nya serie för barn och ungdomar. Den heter Mysteriet med den försvunna guldskatten och är baserad på en sann berättelse från Smögen. Verkliga händelser brukar oftast göra berättelsen extra bra och spännande och jag tycker att Anna Ihrén har lyckats riktigt bra. Anna har också, precis som huvudpersonerna, tillbringat somrarna på Smögen och känner väl till öarna, miljöerna och människorna som bor där.  

Sommarlovet har precis börjat och Stella har anlänt till Smögen där hon som vanligt ska tillbringa sommaren. Hon får i uppdrag att visa grannens Signes sommarbarn runt på ön och det är så Stella och John träffas. John går på samma skola som Stella men de känner inte varandra.  

Signe visar dem ett gammalt brev som Signes pappa fått för många år sedan. I brevet berättas det om fartyget Sankt Anna som sjönk utanför ön 1837. På fartyget fanns en värdefull skatt som kanske ligger kvar på havets botten. Ingen vet ju säkert vad som hänt med den. Enligt brevet ska det finnas en skattkarta gömd på ön men ingen har ännu lyckats hitta kartan. Gissa om Stella & John blir nyfikna. De startar snabbt en detektivbyrå och förutom skattkartan får de även ett par andra uppdrag. Bland annat ska de söka efter försvunnen guldring. 

De börjar omedelbart söka efter ledtrådar som ska leda dem till skattkartan. John, som har dykcertifikat, vill gärna göra ett försök att dyka på platsen där Sankt Anna sjönk men under vattenytan blir han attackerad av en okänd person. Uppdraget visar sig vara både svårt, spännande och faktiskt också ganska farligt eftersom det finns flera personer på ön som letat länge och som inte vill att Stella & John lägger sig i.  

Jag tycker att Mysteriet med den försvunna guldskatten är riktigt bra. Den är spännande och beskrivningen av miljöerna känns trovärdiga. Man blir faktiskt sugen på att själv leta efter skatten. Jakten på Sankt Annas skatt fortsätter i del två i serien som heter Julmysteriet på Smögen. Den tänker jag inte missa! 

Harriet Runevad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.